Владимир Путин определя войната в Украйна като повратна точка - Русия най-сетне

...
Владимир Путин определя войната в Украйна като повратна точка - Русия най-сетне
Коментари Харесай

Путин не може да спечели войната в Украйна, но знае, че не може и да загуби - Свят

Владимир Путин дефинира войната в Украйна като повратна точка - Русия най-накрая се опълчи на Запада, само че някои представители на елита се притесняват, че той е обрекъл страната си на дълго и безплодно източване на човешки живот и запаси.

Когато на 24 февруари съветският президент заповяда на войските си да нахлуят в Украйна, той очакваше да победи бързо, да си завоюва място в историята паралелно с царете и да даде на Съединените щати урок за възраждането на Русия след разпадането на Съветския съюз, разяснява Ройтерс.

Но сгреши. Във войната са убити или ранени стотици хиляди хора, Русия и руснаците са очернени на Запад като агресори, а армията му в този момент е изправена пред устойчива Украйна, подкрепяна от разширяващия се боен съюз НАТО, управителен от Съединени американски щати. Високопоставен съветски източник, осведомен с процеса на взимане на решения, споделя, че очакванията на Путин да усъвършенства репутацията си са претърпели провал.

" Занапред ще бъде още по-трудно и по-скъпо както за Украйна, по този начин и за Русия. Икономически загуби от подобен мащаб не си заслужават няколко завладени територии ", добавя източникът, поискал анонимност.

По думите му доста хора от елита споделят неговото мнение, макар че общественото му изявление би провокирало бързо възмездие.

Путин твърди, че Москва е вкопчена в екзистенциална борба с арогантния Запад, който желае да разпокъса Русия и да открадне големите й запаси - изказване, отхвърлено и от Украйна, и от Запада.

Според петима високопоставени съветски източници при всички геополитически талази, провокирани от Путин, той към момента няма сериозен противник за властта. И защото всички публични несъгласия са потиснати, 70-годишният мъж не би трябвало да се опасява от президентските избори през март 2024 година

Русия е в неизгодно състояние както във връзка с военните технологии, по този начин и във връзка с мотивацията, а войната въпреки всичко ще продължи " доста дълго време ".

Без опция

Ройтерс припомня, че даже един от дребното скептици, чиито рецензии са били толерирани до момента, някогашен пълководец на проруските войски в Източна Украйна и покровител на войната, не вижда явен излаз.

" Намираме се в безусловно парадоксална обстановка. Имаме изцяло некомпетентно управление, образувано директно от президент, който е закрепостен и за който няма опция. Но промяната на президента би довела до бърза злополука ", сподели Игор Стрелков-Гиркин, наказан от интернационален съд за подпомагане при свалянето на малайзийския аероплан над Източна Украйна.

Агенцията ктоментира, че за Гиркин това би означавало военно проваляне, революция и послушание на Русия. Разочарованието му е концентрирано върху секретността, неприятната връзка и неефективната командна конструкция, които са довели до поредност от унизителни военни провали от страна на надалеч по-малкия комшия на Русия.

Отвъд бойното поле Русия би трябвало да заплати за ненадейно необятната и продължителна война, като в това време понесе най-тежките западни наказания.

Москва изгуби огромна част от европейския газов пазар, който Съветският съюз и Путин завоюваха в продължение на десетилетия. Добивът на съветски нефт набъбна през 2022 година, само че Москва разгласи редуциране на добива за март, като отговор на западното ограничение на цените на рафинираните артикули. Западните компании и вложители побегнаха, което накара Русия да се съди с тогавашния си противник Китай като вложител и покупател на нейния нефт.

Международният валутен фонд предвижда, че стопанската система на страната, която е на стойност 2,1 трилиона $ и е към една дванадесета от тази на Съединени американски щати, ще нарасне с 0,3% през тази година, което е надалеч под темповете на напредък на Китай и Индия. Излишъкът по настоящата сметка се е свил, а бюджетният недостиг се усилва, макар огромните тегления от фонда за черни дни.

" Тази война е най-съществената активност, която Путин в миналото е предприемал, и сигурно за Русия това е най-важната игра след разпадането на Съветския съюз ", споделя Самуел Чарап, експерт по Русия в корпорацията RAND, който е работил в Държавния департамент.

Дългата игра

Много ще зависи от бойното поле, чиято фронтова линия се простира на 850 км. Нито една от страните няма предимство във въздуха. И двете страни са претърпели големи загуби, акцентира Ройтерс.

Западът доставя по-модерни оръжия с по-голям обхват, снаряди, ракети и разследващи данни на стойност десетки милиарди долари. Но търпимостта му към тези разноски може да не е безкрайна. Путин в последна сметка може би залага на времето, сподели шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, някогашен дипломат в Москва, който е предавал послания на президента Джо Байдън в Русия.

" Следващите шест месеца, коства ми се, и това е нашата оценка в Централно разузнавателно управление на САЩ, ще бъдат сериозни ", сподели Бърнс пред Джорджтаунското учебно заведение за външна работа на 2 февруари.

Според него действителността на бойното поле ще пречупи " гордостта на Путин ", като му покаже, че армията му не може да напредва, а единствено да губи към този момент завзети територии.

Някои представители на съветския хайлайф не са съгласни и настояват, че Западът, а не Русия, ще загуби.

" Президентът има вяра, че може да завоюва в Украйна. Той, несъмнено, не може да загуби войната. Победата ще бъде наша ", разяснява почитан съветски източник. "

Нито Кремъл, нито Западът са прецизирали какво би означавало победа или проваляне в Украйна, макар че Москва остава надалеч от опцията да управлява даже четирите украински провинции, които едностранно разгласи за част от Русия. Украйна твърди, че ще си върне всеки сантиметър от територията си. И това не дава учредения да се счита, че войната ще завърши скоро.

" Путин ще остане на власт до дъно, в случай че не почине или не се извърши прелом - а сега нито едно от двете не наподобява евентуално. Той не може да завоюва войната, само че знае и че не може да загуби ", споделя почитан западен посланик.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР